Aandachtspunten bij een entresolvloer

Een entresolvloer kan instorten als die te zwaar wordt beladen!

Als voorraden oplopen en assortimenten uitdijen, vormen entresolvloeren een uitkomst. Met een dergelijke zelfdragende constructie – ook wel tussenvloer of mezzanine genoemd – kunnen bedrijven hun opslag- en werkruimte flink vergroten. Maar met de toevoeging van een entresolvloer ontstaan ook nieuwe risico’s. De Code Gezond en Veilig Magazijn geeft tips om die risico’s tot een minimum beperkt te houden.

Keuring

Medewerkers kunnen naar beneden vallen op plaatsen waar geen reling is. En ze kunnen uitglijden als ze de trap op- of aflopen. Wat kunnen we doen om de kans op dergelijke incidenten te minimaliseren? De Code Gezond en Veilig Magazijn biedt de volgende tips:

1. Houdt maximale belasting in de gaten

De maximale belasting van de vloer wordt aangegeven in kilo per vierkante meter. Zorg dat de maximale belasting duidelijk zichtbaar is voor alle gebruikers, bijvoorbeeld bij de trapopgang of op de palletplaatsen. Controleer regelmatig of de belasting van de vloer daadwerkelijk binnen de perken blijft.

Maken medewerkers veel fouten met de maximale belasting? Kijk hoe processen en procedures kunnen worden aangepast om dat te voorkomen. Een bedrijf heeft zijn heftruck voorzien van weegsensoren, zodat direct zichtbaar is als een pallet het maximaal toelaatbare gewicht heeft bereikt.

2. Plaats kantelhekken bij afzetplekken

Veel bedrijven gebruiken heftrucks om pallets op de entresolvloer te plaatsen. Gebruik geen kettingen of losse hekken om die afzetplekken af te sluiten. De kans is immers groot dat vroeg of laat iemand vergeet die kettingen of hekken dicht te doen. Een beter alternatief is het gebruik van kantelhekken. Als de afzetplek wordt geopend om daarop een pallet te plaatsen, zorgt het kantelmechanisme ervoor dat medewerkers toch beschermd zijn.

Gaat het om grote volumes of juist om kleine ladingdragers als bakken of dozen? Overweeg dan een goederenlift of transportband te installeren. Die vergen een investering, maar zorgen ook voor een efficiënter proces.

3. Voorkom struikelen of uitglijden

Zorg voor een opgeruimd magazijn waarin de trapopgang naar de entresolvloer altijd vrij is. Neem als het even kan geen goederen onder de arm mee naar boven, maar gebruik de handen om de trapleuning vast te houden. Breng tot slot een antisliplaag aan op de traptreden.

Wellicht het belangrijkste advies: deel het magazijn en de processen zo in, dat zo min mogelijk mensen en goederen naar boven en beneden moeten. Leg uitsluitend langzaamlopers op de entresolvloer en plaats de snellopers op de begane grond. Spaar opdrachten voor de entresolvloer op, zodat ze in één keer op efficiënte wijze kunnen worden afgehandeld.

Als laatste tip, zorg voor goede en passende aanrijdbeveiliging. Door het plaatsen van aanrijdbeveiliging wordt schade aan gebouwkolommen, entresolvloeren of magazijnstellingen voorkomen, immers de klap wordt geabsorbeerd door de aanrijdbeschermers. Bestel daarom snel en voorkomen schade en/of ernstig letsel bij uw personeel!